Onderwerpen Documenten, maten en gewichten
Documenten, maten en gewichten · 3/18
Je auto heeft een toegestane maximummassa van 2.100 kg, je aanhanger een van 1.500 kg. Mag je deze combinatie besturen met een gewoon B-rijbewijs, zonder extra code?
meerkeuze
Kies het goede antwoord.
- Ja, als de aanhanger leeg is
- Ja: de auto blijft onder de 3.500 kg
- Ja: de aanhanger blijft onder de 3.500 kg
- Nee: de aanhanger mag meer dan 750 kg wegen en samen is het 3.600 kg, meer dan 3.500 kg
Toon het antwoordVerberg het antwoord
Het goede antwoord: Nee: de aanhanger mag meer dan 750 kg wegen en samen is het 3.600 kg, meer dan 3.500 kg
2.100 + 1.500 = 3.600 kg. Mag de aanhanger meer dan 750 kg wegen? Dan mogen auto en aanhanger samen niet meer dan 3.500 kg wegen. Alleen dan mag het met een B-rijbewijs. Of de aanhanger leeg is, maakt niet uit: je rekent met de getallen van de kentekenbewijzen.
Bron
- Reglement rijbewijzen, art. 15 lid 1 onder e (tekst geldend vanaf 1 oktober 2026)
In de les: B of BE: tel de kentekenbewijzen op
